Τα Γιατί της Εφηβείας

08 Ιουλ 2020
Τα Γιατί  της Εφηβείας
Image by Kathy Bugajsky from Pixabay

Γιατί το παιδί μου είναι συνέχεια στο κινητό και δεν μου δίνει σημασία;

Γιατί αρνείται να μου μιλήσει;

Γιατί  μου λέει  ότι δεν το καταλαβαίνω και ότι συνέχεια κάνω κήρυγμα;

Γιατί είναι θυμωμένο και εκδηλώνει τον θυμό του τόσο έντονα μέσα στο σπίτι;

Γιατί μου ζητάει συνεχώς να μένει έξω μέχρι αργά ή πολύ αργότερα από την ώρα που έχουμε συμφωνήσει;

Είσαι ένας  γονιός που αγωνιά για τις επιλογές του έφηβου παιδιού σου , γι’ αυτό κατακλύζεσαι από τόσα Γιατί…Νοιάζεσαι  για την  σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και προσπαθεί ς  να το προστατέψεις  μιλώντας του, ακόμα και όταν η συζήτηση  συχνά καταλήγει σε καβγά. Πολλές φορές ξεπερνάς τον εγωισμό σου, τα πιστεύω σου και τα όριά σου , δείχνοντας κατανόηση και κάνοντας υποχωρήσεις. Κάποιες φορές πνίγεις το θυμό και την ανησυχία σου με σφίξιμο στο στομάχι, ενώ άλλες αναρωτιέσαι αν είσαι πράγματι καλός γονιός και πως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση.

Πως θα επικοινωνήσω αποτελεσματικά με το έφηβο παιδί μου;

  • Άκουσε προσεκτικά κάθε λέξη που σου λέει το παιδί σου, χωρίς να το διακόπτεις. Προσπάθησε να καταλάβεις, να νιώσεις αυτό που θέλει να σου πει.  Δείξε ενσυναίσθηση.
  • Μίλησέ του ήρεμα για τα συναισθήματά σου, αλλά μην ξεχνάς ότι το παιδί σου δεν μπορεί να σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς ούτε να σε καταλάβει.
  • Αγκάλιασέ το και πες του ότι το αγαπάς και θα είσαι δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν κάνει. Εξήγησέ του ότι ακόμα κι όταν διαφωνείς με τις πράξεις του, θέλεις να το συζητάς μαζί του, να λύνετε μαζί τα προβλήματα.
  • Προσπάθησε να θυμηθείς τον εαυτό σου ως έφηβο, τους προβληματισμούς, τις ανασφάλειες, τα συναισθήματά σου. Το παιδί σου αντιμετωπίζει αντίστοιχα θέματα.
  • Μην ξεχνάς ότι ο έφηβος προσπαθεί να βρει την δική του ταυτότητα μέσα από καθημερινές δοκιμασίες, άγχος και ανασφάλεια.

Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να ανοίξει τα φτερά του ο έφηβος χρειάζεται τη βοήθειά σου. Έχει ανάγκη από μια αυθεντική σχέση Αποδοχής και Αγάπης.

Το να κατέχεις μια δεύτερη γλώσσα είναι σαν να κατέχεις μια δεύτερη ψυχή.

Καρλομάγνος

Online και Φυσικές Τάξεις

Η αξία της τάξης και της φυσικής παρουσίας σε αυτήν είναι πραγματικά ανεκτίμητη! Η γνώση και η εκπαίδευση, όμως, δεν περιορίζονται σε τέσσερις τοίχους. Το Σχολείο μας προσαρμόστηκε με επιτυχία στις ανάγκες της εποχής για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (online lessons) και παρέχει τη δυνατότητα επιλογής τάξεων με φυσική παρουσία, καθώς και  διαδικτυακών μαθημάτων.

Αίτηση Εγγραφής Μαθητή