Μόλις καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε την αιτία πυροδότησης του άγχους μας, μπορούμε να το μειώσουμε και να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
1η αιτία: Οι εσωτερικές αμφιβολίες βιώνονται σαν πραγματικές καταστάσεις
Οι ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά σενάρια που παίρνουν τη μορφή σκληρής αλήθειας στο μυαλό. Για παράδειγμα, γνωρίζετε έναν άνθρωπο σε κοινή παρέα και περνάτε καλά. Μετά από κάποιες συναντήσεις, συνειδητοποιείτε ότι θέλετε να κάνετε περισσότερη παρέα με τον καινούριο σας φίλο και ανταλλάσετε τηλέφωνα. Του στέλνετε μήνυμα για να κανονίσετε να πάτε για καφέ, αλλά οι ώρες περνούν και δεν σας απαντάει. Τότε, αρχίζετε να σκέφτεστε ότι σας αγνοεί, ότι δεν του άρεσε η παρέα σας και ότι ανόητα σκεφτήκατε ότι κάνατε μια νέα φιλία. Έπειτα, νιώθετε απόρριψη προτού καν μάθετε για ποιο λόγο δεν σας έχει απαντήσει ο φίλος σας ή τι σκέφτεται για εσάς. Η ανασφάλεια ενισχύεται και οδηγεί στην παρερμηνεία της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό σας ως ανεπαρκή και απωθητικό.
2η αιτία: Το μυαλό υποθέτει το χειρότερο σενάριο
Σε κάποιες σημαντικές στιγμές, οι σκέψεις γίνονται αρνητικές, ακόμα και σκοτεινές. Σκέψεις όπως: αποτυχία στις εξετάσεις, χαμηλή απόδοση στη δουλειά, φυσικές καταστροφές, ατύχημα με όχημα, πτώση αεροπλάνου, απογοήτευση αγαπημένων ανθρώπων. Για παράδειγμα, έχετε να παρουσιάσετε στη δουλειά μια καινούρια πρόταση την επόμενη μέρα. Έχετε κάνει μεγάλη προετοιμασία και η παρουσίαση είναι πολύ καλή. Το προηγούμενο βράδυ,όμως, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Σκέφτεστε ότι θα μπερδέψετε τα λόγια σας, ότι δεν θα τους αρέσει η παρουσίαση, ότι μπορεί να απογοητεύσετε το αφεντικό σας τόσο που να σκεφτεί να σας απολύσει. Πριν καν ξεκινήσει η παρουσίαση, έχετε ήδη υποθέσει τα πιθανά σενάρια, χωρίς να σκεφτείτε κάτι θετικό.
3η αιτία: Η παραμέληση των προσωπικών αναγκών
Πολλές φορές, η καθημερινότητα και οι έντονοι ρυθμοί οδηγούν σε συνεχές τρέξιμο για να τα προλάβετε όλα - τρέξιμο από το πρωί, χωρίς χρόνο για πρωινό, χωρίς διάλειμμα στη δουλειά, χωρίς σωστή διατροφή το μεσημέρι, χωρίς ξεκούραση το απόγευμα, με τρεις καφέδες την ημέρα και μια λίστα υποχρεώσεων που δεν τελειώνουν ούτε αργά το βράδυ, με ελάχιστες ώρες ύπνου. Βάζετε όλους τους άλλους ως προτεραιότητα και λέτε ‘Ναι” σε πρόσωπα και καταστάσεις που θα θέλατε να πείτε ‘Όχι’. Είναι τόση η κούραση που δεν διατηρείτε τα όρια και αφήνετε τους άλλους να σας ‘πατάνε’.
Η αναγνώριση των αιτιών άγχους είναι το πρώτο βήμα για την μείωσή του. Όταν δεν γνωρίζετε όλη την πραγματικότητα μιας κατάστασης, καλό είναι να αποφύγετε να συμπληρώσετε το παζλ με υποθέσεις που ενισχύουν τον αγχωτικό τρόπο σκέψης. Θυμίστε στον εαυτό σας με αγάπη ότι δεν μπορείτε να διαβάσετε τη σκέψη των άλλων! Αν θέλετε να κάνετε σενάρια για την έκβαση μιας κατάστασης, οφείλετε στον εαυτό σας να σκεφτείτε όχι μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά! Μην ξεχνάτε να θέτετε όρια και να μιλάτε ανοιχτά όταν κάποιος τα υπερβεί! Να προσέχετε τον εαυτό σας, να κοιμάστε καλά και να τρέφεστε σωστά! Προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας πράγματα που σας ευχαριστούν και καλύπτουν τις ψυχικές σας ανάγκες, κάνοντας καλύτερο προγραμματισμό του χρόνου σας!
Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από την Ψυχική σας Υγεία και Ευτυχία!